Quantcast
Channel: Kuningaskuluttajan testit | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 134

Siwan ja Valintatalon opiskelija-alennus auttaa opiskelijaa - mutta ei paljoa

$
0
0

Suomen Lähikaupan tarjoama elintarvikkeiden opiskelija-alennus on kädenojennus opiskelijoille, mutta edullisinta ruokaa se ei takaa. Toisaalta, muut edunsaajaryhmät, kuten eläkeläiset ja työttömät, eivät alennusta edes saa. Onko tämä alennus vain markkinointikikka?

Vuoden alusta Siwat ja Valintatalot omistava Suomen Lähikauppa alkoi tarjota opiskelijoille alennusta elintarvikkeista. Ruuasta ja muista päivittäistavaroista opiskelija saa 5 % ja harvemmin ostettavista käyttötavaroista, kuten vaikka paistinpannuista, 15 % alennuksen.

Alennus on hieno ele tarkasti talouttaan tarkkaileville opiskelijoille, etenkin, kun toive ruoan hinta-alesta on tullut juuri opiskelijoiden rivistöistä. Käytännössä vaikuttaa kuitenkin siltä, että Siwa ei alennuksesta huolimatta ole opiskelijalle se ensimmäinen vaihtoehto.

Helsingin yliopistossa opiskeleva Martta Kujala kertoo, että vaikka omalla pankkitilillä lepäävien säästöjen ansiosta oma budjetti ei ole tiukimmasta päästä, hän silti suuntaa joko lähimpään kauppaan tai halvempien hintojen perässä.

- Käyn yleensä kaupassa K-marketissa, koska se on lähimpänä kotia, tai sitten Lidlissä, koska se on halvin, Martta kertoo.

Kuitti ruokaostoksista, jossa tuotteista 5 prosentin opiskelija-alennus.
Martan ostoksista tuli 5 prosentin alennus. Kuitti ruokaostoksista, jossa tuotteista 5 prosentin opiskelija-alennus. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi

Marttaa lähinnä olevia toisten ketjujen ruokakauppoja nopeasti vertailemalla näyttää siltä, että Siwassa käynti on opiskelija-alennuksesta huolimatta Martalle kalliimpaa, kuin vaikka Lidlissä tai S-marketissa käyminen. Opiskelijalle Lähikaupan vahvuudet lienevätkin kauppojen pitkät aukioloajat ja keskeinen sijainti.

Miksi juuri opiskelijat?

Imagon puolesta opiskelija-alennus antoi näkyvyyttä Lähikaupalle. Muilla kauppaketjuilla ei ole koko maan kattavaa opiskelija-alennusta. Poikkeuksia voi olla yksittäisten kauppiaiden osalta.

Suomen Lähikaupalla ei ole suunnitelmissa laajentaa alennusta muihin edunsaajaryhmiin.

Suomen Lähikaupan seniorimarkkinointipäällikkö Satu Puumala sanoo, että heidän mielestään kyseessä ei ole markkinointikikka.

- Opiskelijat ovat Suomen Lähikaupalle tärkeitä asiakkaita, varsinkin kun ketjun kauppoja on paljon opiskelijakaupungeissa, Puumala sanoo.

Opiskelijat ovat tunnettuja alennuksista, joita he saavat esimerkiksi matkalipuista ja palveluista. Yksi selitys siihen, miksi opiskelijat ovat kaupoille kiinnostava kohderyhmä, voi olla, että opiskelijuus on helppo todistaa kaupassa asioidessa opiskelijakorttia näyttämällä.

Sari Puumala Suomen Lähikaupasta ja Jemi Heinilä Samokista.
Satu Puumala Suomen Lähikaupasta ja Jemi Heinilä Samokista. Sari Puumala Suomen Lähikaupasta ja Jemi Heinilä Samokista. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi

Opiskelijoilla on myös kokemusta alennusten hankkimisesta. Etujen hankkiminen on vahventunut opiskelijajärjestöjen etupalvelun Frankin ansiosta viimeisen parin vuoden aikana.

- Opiskelijat ovat neuvotelleet edut alun perin paikallisesti. Nyt opiskelijajärjestöt ovat valtakunnallisia toimijoita ja heillä on yhteinen etupalvelu Frank, joka käy neuvotteluita valtakunnallisten yritysten kanssa, Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Jemi Heinilä kertoo opiskelija-etujen taustoista.

Entäs ne muut?

Lähikaupan tarjoama opiskelija-alennus herätti myös keskustelun toisista etuusryhmistä: Miksi esimerkiksi työttömät tai eläkeläiset eivät saa elintarvikkeista alennusta?

Satu Puumalan mukaan nyt annettava etu on ollut opiskelijajärjestöjen etupalvelun Frankin kanssa yhdessä suunniteltu, joten kyseinen alennus koskee vain opiskelijoita. Näillä näkymin Suomen Lähikaupalla ei ole suunnitelmissa laajentaa alennusta muihin edunsaajaryhmiin, kuten työttömiin.

Siwan ruokakassi pulkan kyydissä.
Siwan ruokakassi pulkan kyydissä. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi

- Tämä etu on nyt opiskelijoille ja sen lisäksi meillä on kanta-asiakasohjelma, jonka kautta toteutamme erilaisia asiakasetuja. Muista alennuksista pitää sitten neuvotella erikseen. Yleinen markkinatrendihän on kaikilla toimijoilla ollut alentaa ruuan hintoja viimeisen vuoden aikana, Satu Puumala toteaa.

Pohtia voi myös, ovatko opiskelijat houkuttelevampi ryhmä markkinoinnin näkökulmasta. Opiskelijat ovat keskenään samankaltaisessa elämäntilanteessa ja suunnilleen samaa ikäpolvea. Etujen ja alennusten tarjoaminen yhtenäiselle joukkiolle on kenties yksinkertaisempaa, kuin niiden tarjoaminen monista eri taustoista tuleville.

Mahdollista on myös se, että opiskelijoiden saama alennus Siwoista ja Valintataloista voi jäädä lyhyeksi. Ruokakesko on ostamassa Suomen Lähikaupan, mutta kaupan lopullista ratkaisua odotetaan Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kevään aikana.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 134

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>