
Tablettitietokoneiden hinnat ovat pudonneet vuodessa neljänneksellä. Nykyään tabletin saa halvimmillaan alle satasella. Kolme kovaa testasi onko halpistableteista mihinkään. Testilaitteet olivat Acer Iconia B1-710, Lenovo IdeaTab A1000L-F , GoClever Terra 70 L sekä ProCaster MID-007 - 7.
Kaikki testilaitteet olivat saatavilla suomalaisista verkkokaupoista alle satasen hinnalla.
Reilun viikon testiajalla kolme kovaa arvioi laitteiden käytettävyyttä, näyttöjä ja niiden toimivuutta sekä akun kestoa.
Testaajat olivat tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoita. Thomas Tontchevilla ja Tero Keinäsellä oli ennestään omat minitabletit. Kalle Viiri kertoi olevansa enemmän läppärimiehiä. Hänen kokemuksensa tableteista rajoittui lähinnä kaverien laitteiden lainaamiseen.
Erot huomasi ensikosketuksella
Kaikkien halpistablettien näytöt olivat kooltaan 7 tuumaa eli ne olivat niin kutsuttuja minitabletteja. Laitteiden muodossa ja ensituntumassa oli kuitenkin eroa.
- Acer on todella halvan tuntunen ja nitiseekin. Ihan kuin tänne olisi jätetty aika paljon tyhjää sisälle, Tero epäili.
Kaikkien laitteiden käyttöönotto sujui ongelmitta. Jokaisessa kysyttiin heti alkuun Google-tiliä, jota ilman esimerkiksi sovellusten lataaminen ei onnistu. Teroa ärsytti myös se, että Acerissa käyttäjää yritettiin saada tämän lisäksi luomaan Acer-tiliä.
- Vaikuttaa siltä, että haluaisivat lähettää minulle roskapostia ja mainoksia, Tero selittää.
Sama käyttöjärjestelmä näyttää eri laitteissa erilaiselta
Kaikissa laitteissa oli Androidin käyttöjärjestelmä. ProCasterissa Android 4.2, muissa 4.1-versio. Testaajien mielestä käyttöjärjestelmillä ei ollut huomattavia eroavaisuuksia. Eri laitteiden alkunäytöt ja valmiiksi asennetut sovellusvalikoimat vaihtelivat. Suurimman yllätyksen sovellusten suhteen tarjosi GoClever.
- Tästä GoCleveristä löytyi tällainen v s z p w n, joku ihan tuntematon ohjelma. Kun tämän avaa, se alkaa puhua puolaa. Ei ehkä välttämättä ihan aloittelijaystävällisin lähestymistapa, Thomas naureskelee.
Puolassa valmistetusta GoCleveristä löytyi enemmänkin suomalaisille testaajille vieraiksi jääneitä ohjelmia. Myös muissa laitteissa oli valmistajien lisäämiä sovelluksia.
Etenkin näytöissä testilaitteet hävisivät kalliimmilleen
Acerin ja Lenovon näytöissä oli hieman parempi resoluutio kuin ProCasterilla ja GoCleverillä. Testaajat eivät kuitenkaan pitäneet eroa merkittävänä. Enemmän ärsytti kuvan vääristyminen laitetta kääntäessä.
Videoiden katsomisessa ei testaajien mielestä ollut juuri valittamista. Ainoastaan huono äänenlaatu tökki. Vain Lenovosta löytyi kaiutin laitteen etuosasta, muissa ääni tuli laitteen takaa.
Paras ja huonoin erottuivat helposti
Akun kestosta ei ollut yhdellekään laitteelle kisaetua. Testaajien mukaan kaikissa laitteissa riitti virtaa kohtuullisesti. Tehoissakin laitteet hävisivät kalliimmille yhtä paljon. Videot ja pelit toimivat, mutta useamman ohjelman pyörittäminen yhtä aikaa tökki kaikissa.
Laitteet myös kuumenivat nopeasti. ProCaster lämpeni testaajien kokemuksen mukaan hieman enemmän kuin muut. Laite jäi muissakin ominaisuuksissa testin hännille.
- ProCasterissa kosketusnäyttö toimi huonosti ja myös sovellukset avautuivat huonosti. Tuntui siltä, että käyttäjän painalluksen piti osua ihan kuvakkeen keskelle. Silloinkaan ei aina tuntunut onnistuvan, Thomas kritisoi.
Testin voiton vei selvästi Lenovo. Laite oli tasaisen vahva kaikilla osa-alueilla. Testaajat kehuivat sen jämäkkää ulkomuotoa sekä muita laitteita parempaa kaiutinta. Myös laitteen alkunäyttö ja valikot miellyttivät testaajia.
Testin tulokset
Tuote | Pisteet (1-5) |
---|---|
Lenovo | 4 |
GoClever | 3,6 |
Acer | 3,3 |
ProCaster | 2,9 |
Kaikkia herkkuja satasella ei saa, mutta parhaimmillaan silläkin irtoaa ihan kelpo laite. Testaajat näkivät ainakin voittajalaitteen hyvänä vaihtoehtona ensimmäistä tablettiaan hankkivalle.
- Lenovo ja GoClever ovat kokeilemisen arvoisia laitteita. Vähän jännitti kun kuulin, että testataan alle satasen laitteita mutta olin yllättynyt näistä tuloksista, Thomas paljastaa.