Quantcast
Channel: Kuningaskuluttajan testit | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 134

Testissä musiikin suoratoistopalvelut: Spotify jäi kakkoseksi Deezerille

$
0
0

Vaikka monella on kotona yhä CD:itä tai vinyylejä, yhä useampi siirtyy kuuntelemaan musiikkia suoratoistopalveluiden kautta. Kuningaskuluttajan Kolme kovaa testasi suositun Spotifyn ja sen kaksi haastajaa: Deezerin ja Groove Musicin.

Musiikin suoratoistopalvelujen avulla musiikkia pystyy helposti kuuntelemaan missä tahansa. Käyttäjälle avautuu miljoonien kappaleiden musiikkikirjasto, josta voi halutessaan etsiä kuunteluun tietyn artistin tuotannon, tietyn albumin tai genren, tai kaikkea sekaisin soittolistojen avulla. Palveluissa on usein myös radio-toiminto, joka soittaa haetun artistin tuotantoa tai muuta samanlaista musiikkia.

Testimme Kolme kovaa ovat pohjois-savolaisia musiikin suurkuluttajia. Mette Maukonen opiskelee toista vuotta Kuopion taidelukio Lumitissa musiikkilinjalla. Pirjo Böös on laulanut eri kokoonpanoissa jo 16-vuotiaasta asti ja soittaa myös silloin tällöin pianoa. Triin Rikkola kuuntelee musiikkia monipuolisesti kellon ympäri, kotoa työpaikalle ja takaisin.

Kolme kovaa Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola.
Testaajat Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola. Kolme kovaa Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja (Tv),Musiikin suoratoisto,testaajat

Testiin valittiin kolme laajan musiikkikirjaston suoratoistopalvelua, jotka toimivat pöytäkoneella, sekä mobiilisti Android-, Apple- ja Windows Phone -kännyköillä. Tunnetun Spotifyn testissä haastavat Deezer sekä Groove Music. Samankaltaiset Tidal, Apple Music ja Google Play Music jäivät pois testistä, sillä nämä palvelut eivät toistaiseksi tue Windows Phonea.
Kaikilla tarjolla kuukauden ilmainen kokeilu täysversiosta.

Palveluita testattiin kuukauden ajan ja käytössä olivat niin sanotut täysversiot. Täysversion hinta on noin kymmenen euroa kuukaudessa. Kaikilla palveluilla on tarjota kuukauden ilmainen kokeilu täysversiosta. Deezeristä ja Spotifysta on tarjolla myös mainoksilla höystetty riisutumpi versio, joka on ilmainen. Groove Musicissa ilman rekisteröitymistä kappaleista kuulee vain lyhyen näytteen.

Groove Musicin käyttöönotto kangerteli

Spotifyn ja Deezerin käyttöönotto oli testaajien mukaan helppoa. Palveluun pystyi kirjautumaan näppärästi esimerkiksi Facebook-tilin kautta.

Microsoftin palvelua, Groove Musicia, käytetään Microsoft-tilin kautta. Tilin luominen ja palvelun käyttöönotto tuotti testaajille ongelmia.

- Jouduin luomaan jopa kaksi tiliä, kun en saanut toimimaan. Onneksi toinen tili lähti sitten pyörimään, Pirjo kertoo kokemuksistaan Groove Musicin kanssa.

Jouduin luomaan jopa kaksi tiliä, kun en saanut toimimaan.

Vaikka Groove Musicin sivuilla sanotaan, että Groove Music Passia voi kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi, palveluun piti silti rekisteröidä luottokortin numero.

- Jos ei ole luottokorttia, eli on vain Visa electron, niin eihän sitä Groove Musicin kokeilua sitten saa, Triin harmittelee.

Spotify selvisi yllätyspistohyökkäyksistä

Kaikissa kolmessa palvelussa on tarjolla miljoonia kappaleita. Pääasiassa testaajat löysivät kaiken etsimänsä, tunnetuista suosikeista harvinaisuuksiin.

Mette havaitsi, että Spotifylla oli tarjota laaja kokoelma cover-versioita kappaleista, kun esimerkiksi Deezerillä ei juuri covereita ollut. Pirjo kehuu Spotifya myös siinä, että kotimainen uusi tuotanto löytyi palvelusta nopeasti.

- Tänään julkaistiin uusi Kasmirin biisi, ja kun tarkistin, niin se löytyi Spotifystä, mutta ei Deezeristä. Käsittääkseni Deezer on ranskalainen ja Spotify ruotsalainen yritys, eli jollain tapaa se alueellisuus varmaan vaikuttaa, Pirjo pohdiskelee.

Ruutukaappaus Spotifystä, Kasmirin Amen-kappale.
Ruutukaappaus Spotifystä, Kasmirin Amen-kappale. Kuva: Ruutukaappaus Spotifysta / Yle Kuningaskuluttaja (Tv),Musiikin suoratoisto,Spotify

Pirjo kertoo tehneensä myös “yllätyspistohyökkäyksiä” etsiessään vähän vähemmän tunnettuja kappaleita, esimerkiksi suomalaista gospel-musiikkia. Spotify selvisi Pirjon mukaan kokeesta hyvin.
Groove Musicia käyttäessä oli sellainen olo, että olen jossakin viraston virallisessa musiikkitietokannassa.

Groove Musicissa testaajien mukaan musiikkia kyllä löytyi, mutta käyttöliittymää he kuvailivat jäykäksi ja kaupalliseksi.

- Rehellisesti sanoen oli sellainen olo sitä käyttäessä, että olen jossakin viraston virallisessa musiikkitietokannassa, Pirjo luonnehtii Groove Musicia.

Groove Musicissa on lisäksi mahdollisuus ostaa kappaleita omaksi Store-osion kautta. Kuunnella voi myös muuta omaa musiikkia, jos sen lataa Microsoftin OneDrive-pilvipalveluun.

Groove Musicin radio ei osannut suositella

Suoratoistopalvelut ovat myös hyvä keino löytää uutta musiikkia ja saada omaan makuun rukattuja suosituksia. Uutta musiikkia voi löytää esimerkiksi kavereiden soittolistoilta, palvelun itse kokoamilta soittolistoilta tai radiotoiminnon kautta.

Radion voi luoda esimerkiksi artistista tai genrestä. Yleensä radiotoiminnossa soi silloin tällöin valitun artistin kappale ja sen lisäksi toiminto soittaa samankaltaista musiikkia.

Groove Musicin radiotoiminnosta ei tykätty. Testaajien kertoman perusteella vaikuttaa siltä, että Grooven algoritmi ei ole yhtä jouheva kuin Spotifyssa ja Deezerissä. Meten valitsemaa artistia, Adelea, ei tullut radiokuuntelun yhteydessä kertaakaan.

- Menin ainakin kymmenen biisiä, mutta en yhtään tiedä, ketä ne artistit oli, Mette kertoo turhautumisestaan Groove Musiciin.

Groove Musicissa ei ollut myöskään valmiita soittolistoja, vaan palvelu olettaa käyttäjän luovan soittolistoja palveluun itse.

Groove Music -suoratoistopalvelun tyhjä soittolistanäkymä
Groove Music -suoratoistopalvelun tyhjä soittolistanäkymä Kuva: Kuvamanipulaatio ruutukaappauksesta. Yle / Kaisu Nevasalmi groove music,Kuningaskuluttaja (Tv),Musiikin suoratoisto

Deezer tarjosi monipuolisesti uutta

Deezer kysyy palvelua käyttöön otettaessa käyttäjänsä musiikkimausta ja se osaa myös jollain lailla yhdistää käyttäjän aikaisempaa musiikkihistoriaa palvelussaan. Esimerkiksi Metelle Deezer loi soittolistan vanhoihin puhelimiin ladatuista kappaleista teemalla “Muistatko vielä nämä?”.

Pirjo epäilee, että Deezer osaa jotenkin linkittyä Spotifyn kanssa, sillä palvelu tarjosi hänelle kuunteluun niin tarkkoja, valtavirrasta poikkeavia suosituksia. Pirjo käytti Facebook-tiliään kirjautumiseen. Myös Triin yllättyi Deezerin kokoamasta soittolistasta, kun oman kaverin, virolaisen rap-artisin, kappale lähti soimaan.

Jos painoi kappaleen kohdalla yliviivattua sydäntä, se ei soinut enää.

- Se oli Deezerissä hyvä, että kun kuunteli jotakin soittolistaa, niin siinä pystyi valitsemaan joko sydämen tai sydämen, joka on viivattu yli. Jos painoi jonkin kappaleen kohdalla yliviivattua sydäntä, niin se kappale ei soinut enää, mikä mielestäni on todella hyvä ominaisuus, Mette hehkuttaa.

Ruutukaappaus Deezerin tykkäystoiminnosta.
Ruutukaappaus Deezerin tykkäystoiminnosta. Kuva: Ruutukaappaus Deezer / Yle Deezer,Kuningaskuluttaja (Tv),Musiikin suoratoisto

Deezer antoi lisäksi puhelimeen suoraan ilmoituksia uusista, käyttäjää kiinnostavista kappaleista.

Spotifyssakin on mahdollista parantaa musiikkisuosituksia painamalla peukkua ylös tai alas. Testaajat pitivät myös Spotifyn valmiista soittolistoista. Plussaa saivat eri maiden TOP-listat, joiden kautta voi kuunnella toisten maiden suosituinta musiikkia.

Lisäominaisuuksista lisäpisteitä

Spotify oli kaikille testaajille tuttu jo ennestään ja sen ulkonäöstä ja selkeydestä pidettiin. Spotify sai plussaa myös siitä, että moni kaveri käyttää palvelua ja heidän soittolistojaan voi seurata.

Jotkin toiminnot olivat testaajien mukaan Spotifyssa hankalasti löydettävissä. Esimerkiksi laulujen sanat Spotifyssa näkee vain työpöytäversiossa. Puhelimeen sanat saa näkyviin lataamalla esimerkiksi erillisen Musixmatch -sovelluksen.

Deezerissä sanat sai näkyviin helposti.

Deezerissä sanat sai näkyviin helposti mikrofoni-kuvaketta klikkaamalla. Tästä toiminnosta testaajat pitivät paljon, samoin graafinen taajuuskorjain antoi lisäpisteitä Deezerille.

Grooven ansioksi Pirjo mainitsee, että joistakin artisteista löytyy hyvin taustatietoa. Triin tosin tähdentää, että tieto on lähinnä englanniksi kirjoitettua ja kotimaisista artisteista löytyvä tieto on suppeaa tai olematonta. Pirjo kiteyttää Grooven ongelmat sanomalla, että palvelussa ei ole käyttömukavuutta ja henkilökohtaista otetta.

Artistin tilipussi ja suoratoistopalvelut

Musiikin suoratoistopalveluista puhuttaessa esiin nousee aina keskustelu myös palveluiden reiluudesta musiikintekijöitä kohtaan. Uutisissa on liikkunut juttuja, joissa artistit kertovat melko pienistä summista, mitä ovat palveluiden kautta tienanneet. The Guardian julkaisi vuosi sitten datajournalisti David McCandlessin luoman laskelman siitä, mikä näistä palveluista on tuottoisin artistille.

Laskelma päätyy siihen, että jos levy-yhtiön artisti tahtoisi saada palveluilta reilu tuhat dollaria kuussa, pitäisi tämän tuotoksilla olla kuukaudessa yli miljoona kuuntelua Spotifyssa tai Deezerissä. Groove Music ei ole mukana grafiikassa.

Vaikuttaa siis siltä, että jos haluaa tukea suosikkiartistiaan rahallisesti, ei suoratoistopalvelu ei ole se paras tapa kuluttaa musiikkia.

Plussat ja miinukset

Testivoittaja: Deezer Premium+

Deezer-suoratoistopalvelun logo pianon päällä.
Deezer-suoratoistopalvelun logo pianon päällä. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Deezer,Kuningaskuluttaja (Tv),logot

+ Laulujen sanat
+ Ulkonäkö
+ Uuden musiikin löydettävyys
+ Musiikin suosittelu
+ Taajuuskorjain
+ Toimi hyvin myös offline-kuuntelussa
- Ei paljon cover-versioita lauluista

2. Spotify Premium

Spotifyn logo.
Spotifyn logo. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja (Tv),logot,Spotify

+ Kaverien soittolistat
+ Soittolistojen jakaminen
+ Ulkonäkö
+ Monipuoliset soittolistat
+ Äänenlaatu
- Hankala löytää osa toiminnoista

3. Groove Music Pass

Groove Music -suoratoistopalvelun logo.
Groove Music -suoratoistopalvelun logo. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi groove music,Kuningaskuluttaja (Tv),logot,Musiikin suoratoisto

+ Mahdollisuus ostaa kappaleita
+ Artisteista löytyy tietoa
- Jähmeä käyttöliittymä
- Hankala ottaa käyttöön
- Ei valmiita soittolistoja

Muokattu 4.4.2016: Lisätty linkki videoon Areenassa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 134

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>